Hej kära läsare


Vi närmar oss nu snabbt sista chansen att anmäla dig till vår kurs i personligt ledarskap Mental Klarhet den 2-5 maj. Om du är en av dem som funderat på att följa med, så är det nu du skickar ett mail till karin@lifevision.se och anmäler dig:-).  Behöver du fortfarande mer information innan du bestämmer dig hittar du den här!

Den här veckans brev är inspirerat av en coaching session med en klient. För ibland är det så finurligt att man själv som får ut mest av det man lär ut. Ska bli spännande att höra från dig vad som dyker upp av värde för dig medan du läser…

Ditt liv är ett Mästerverk,

Veckans citat


”Låt oss inte be gudarna om ägodelar, utan om saker att göra; lyckan ligger i att skapa saker snarare än i att konsumera dem.”

- Will Durant

Kraften i Att Avsluta Varmt


Ibland träffar man på något som man sett många gånger förut, men det är först nu som det ger dig något nytt. Det senaste för mig var ett engelskt uttryck som väl enklast kan översättas med ”plocka den lägst hängande frukten först”. Vad som menas med det i business är ju då att först ta tag i de enklaste sakerna som ger mycket tillbaka. Ring dina redan nöjda kunder. Ändra det enklaste du kan ändra för att må bättre, som att dricka mer vatten, äta mindre socker och ta en promenad varje dag.

Men för mig blev det den här gången mer en metafor för att göra det man redan vet. Det droppade liksom ner från ”det blå” medan jag coachade en VD på ett utländskt bolag. I något sammanhang nämnde han just ”low hanging fruit” och hade en utläggning om att få de anställda att dagligen göra det enkla. Det som satt där rakt framför dem och bara väntade på att bli ”plockat”. I mitt huvud dök då något jag själv behövde höra upp på nytt. Det handlade om vikten av att avsluta bra. Att till och med börja med mer av just ett bra slut i sikte.

Kan ju låta något kryptiskt för dig som inte var med på det en timme långa coachingsamtalet, så låt mig ge ett annorlunda exempel: När jag spelade professionell golf var en sak som jag upptäckte att om jag avslutade med birdie på artonde och sista hålet, så kändes det klart bättre att gå in i klubbhuset. Oavsett vad som pågått under resten av rundan. Det var som att känslan ändå var ok när avslutningen var bra. Det gjorde någon form av psykologisk skillnad.

Tror inte att det har någon betydelse om du spelar golf eller inte. Principen är en av de där lågt hängande frukterna för mig. Vad skulle hända om du började lägga märke till om dina möten med andra slutar med en bra känsla eller inte? Att det är viktigare än själva innehållet på ett sätt. För om dina interaktioner med andra slutar med en varmare, mer förstående känsla blir sedan allt som kommer efter så mycket enklare. Det spelar ingen roll om det gäller dina kunder, medarbetare eller familjemedlemmar.

För människor kommer sällan ihåg vad du sa, men de kommer alltid ihåg hur de mådde när ni avslutade. Så en liten tanke på att du vill avsluta med en känslomässig birdie när du pratat med dina barn kan göra en enorm skillnad. Dessutom är det faktiskt en lågt hängande frukt. Inte för att det är så himla lätt, men för att det är så enkelt som att ha lite medvetenhet om, och en kort tanke på, var du vill avsluta innan du börjar. Att känslan av värme är viktigare än att ha rätt eller att man prickar av allt på sin du-måste-göra-annars-blir-jag-sur-lista.

Är du med på vad jag pekar på här? För det slog mig medan jag lärde ut det och såg vilka insikter VD:n gjorde hur ofta jag själv missade det här. Inte med klienter och ute på föreläsningar och annat. Där är det av någon anledning en självklar del av att vara ”professionell”. Utan med just nära och kära. De som det är viktigast med, men som man av någon anledning verkar tycka att man inte borde behöva vara ”professionell” med. Så de får klä skott för ens ”svackor”.

Kanske har någon det tvärtom. Det vill säga att de har lätt för det här med sina nära och kära, men tycker att medarbetare och andra ska kunna ta det för att det är en del av vad de får betalt för. Spelar ingen roll. Vi kan alla göra lite ”intern benchmarking” och lära av våra egna styrkor så att vi kan flytta över dem dit du behöver dem som mest. Det var vad som plötsligt blev så mycket klarare i mitt sinne under samtalet.

Är det något som dyker upp för dig som plötsligt klarare ser ut som en lågt hängande frukt att plocka? Som skulle ge dig mycket vinst för jämförelsevis liten insats? Som du vet att du faktiskt skulle kunna få till ganska direkt? Då har vi fått ut en hel del av en kort text. För magin består inte i vad jag delar med mig av, utan i vilka insikter som dyker upp för dig…

Veckans Boktips


The Tools


av Phil Stutz & Barry Michels

Trots titeln som antyder alla verktyg som kommer att ges i den här boken, var det inte det värdefullaste för mig i boken. Den handlade istället om alla klienthistorier och frustrationen över att ständigt vänta på att någon form av förändring skulle ske. Något som fick författarna att vara frustrerade över sin oförmåga att snabbt lindra sina patienters problem. Det de fann har gjort Stutz och Michels till vad som beskrivits av New York Times som en ”öppen hemlighet” i Hollywood som behandlar högpresterande och kreativt klientel. Något som enligt mig gör bokens berättelser extra intressanta på grund av författarnas trovärdighet i sitt budskap. Du kommer vara glad att du tog dig tid att läsa den.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.