Hej kära läsare


Kul att så många av er tycker att vårt coachande livsstilsspel LifeTalk är den perfekta sommarpresenten till medarbetarna på företaget. Gott humör, goda idéer och personlig utveckling i en snygg liten ask. Beställ nu du också! Skicka bara ett mail till karin@lifevision.se så hjälper vi dig snabbt.

Den här veckan funderar jag på om det går att bli bättre medan man sover? Vad händer egentligen när vi försvinner in i sömn? Häng med för även i det här korta formatet tror jag att du blir fascinerad…

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”När helst du fastnar i sökandet efter den optimala planen, så kom ihåg att komma igång ändrar på allt.”

- James Clear

Bättre medan du sover?


Det är nog inte bara Billie Eilish som i sitt prisbelönta debutalbum undrar vart vi tar vägen när vi sover. Det är ju lite märkligt egentligen att vi behöver gå in i ett tillstånd där vi förlorar vårt normala medvetande. För att inte tala om att vi samlar ihop medvetandet till samma ställe igen när vi vaknar. Dessutom är ju sömn något som för de allra flesta tar upp en hel tredjedel av den tid vi har per dygn.

Så nog är det intressant att fundera över varför vi utvecklats till att lägga så stor del av livet på det. Vore det inte bättre att kunna skaffa föda och resurser den tiden? Leta efter en lämplig partner? Bygga nätverk av vänner och förtrogna? Vad är det som är så bra med att ligga medvetslös under natten som gör det hela värt det?

Hoppas att den tankegången som start som väcker din nyfikenhet. För att reda ut hur vi över årmiljonerna prioriterat sömn så högt behöver vi veta lite om den senaste forskningen. Bland annat visar det sig att vi under sömnen rensar hjärnan från de avfallsprodukter som skapas av allt levande när det gör av med energi. Då hjärnan drar 20% av all den energi vi gör av med blir det mycket avfall på liten yta och den måste regelbundet tas bort.

Utan det drunknar hjärnan i sitt avfall och fungerar allt sämre. Vidare så omformar vi våra minnen under drömsömnen och förminskar känslan från jobbiga upplevelser. Det är så att säga skälet till att vi säger att tiden läker alla sår. Vad vi egentligen menar är att bra sömn läker alla sår. Vilket fantastiskt nog även gäller fysiska sår då läkeprocessen förstärks under djupsömn.

Allt detta från att faktiskt få sina 7-8 timmars sömn per natt. Ändå är vi inte klara där. Det kanske coolaste som händer under sömnen är att vi alla får en ökad neuroplasticitet. Ett avancerat ord för att säga att våra celler i hjärnan har lättare för att skapa kopplingar mellan sig. Något som hjälper till med inlärning av både nya kunskaper och förbättring av olika förmågor.

Har du till exempel vaknat upp med lösningen på ett problem eller utmaning som innan du gick och lade dig verkade svårt eller nästan omöjligt? Självklart. Det har vi alla någon gång gjort. Då vet du redan hur din hjärnas neuroplasticitet hjälpt dig att skapa nya kopplingar under sömnen som ger dig tillgång till nya förmågor och lösningar på ett nästan magiskt sätt.

Själv kommer jag aldrig att glömma hur svårt jag hade att lära mig åka baklänges på skridskor. Alla kompisar kunde men själv skakade mest rumpan men bakåt kom jag inte. Lite bedrövad gick jag och lade mig efter ännu en dags fruktlösa försök. På natten drömmer jag plötsligt om hur det ska gå till och känner verkligen hur jag åker bakåt. Dagen efter kan jag inte vänta på att få dra med mig pappa till rinken och prova. Plötsligt kan jag inte förstå hur det någonsin varit en utmaning.

Så i detta coachbrev hoppas jag att ha inspirerat dig till att göra sömn till en högre prioritet. Att verkligen se vilket enormt värde det har för din vakna tid . Dessutom skulle jag vilja få dig att börja fundera på om du kan programmera dina drömmar för att lära dig saker. För den senaste forskningen visar att det är fullt möjligt. Allt som behövs är att du funderar på vad du skulle vilja bli bättre på, vad du skulle vilja få insikt om eller lära dig strax innan du somnar.

Den mjuka önskan om att drömma i en viss riktning hjälper dig att i ditt omedvetna sömntillstånd skapa nya kopplingar som ger nya möjligheter när du vaknat. Lite på samma sätt som när du innan du sätter dig i bilen tar en kort tanke om vart du ska någonstans. Det räcker oftast för att du ska åka till det nya stället snarare än att köra dit du brukar. För utan den lilla medvetna programmeringen är det lätt att man svänger till jobbet som man brukar istället.

Om forskningen har rätt i möjligheterna här skulle det inte vara värt att ta några minuter innan du somnar och fundera på något du vill få till? Sedan bara slappna av och låta det hända medan du sover. Det finns ingen extra fördel med att tänka ”hårdare” eller ”mer” på det. En enkel önskan om en riktning är allt som behövs. Precis på samma sätt som att sitta och tänka på vart du ska och handla hela vägen dit knappast gör dig till en bättre bilförare.

Ser du möjligheterna här? Inspirerad att testa värdet av både sömn och drömmar? Då utlovar jag att du kommer få mångfalt tillbaka både i livskvalitet och framgång framöver…

Veckans Boktips


The Happiness Hypothesis


av Jonathan Haidt

Det här en bok som jag så fort jag läst den kände måste rekommenderas i mitt coachbrev. En sällan skådad kombination av vetenskapliga studier och filosofisk kunskap som ger insikter i varenda kapitel. För att uppleva lycka i den moderna världen behöver vi kombinera allt vi vet. Öst och väst. Gammal visdom med modern förståelse. Höger och vänster hjärnhalva. Riktigt inspirerande läsning som borde ingå i allmänutbildningen för alla …

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.