Hej kära läsare


Lite stolt över återkopplingen från er som köpt min digitala föreläsning 180° – Genuina insikter för framgång & välmående. Att ni tycker att det ger mycket mer än den knappa femhundring det kostar är så roligt att höra. Tack!

Denna vecka tar jag en titt hur stor skillnad lite bondförnuft kan göra. Du vet de där enkla sakerna som är så lätta att glömma av. Där allt som behövs är lite påminnelse så är man på rätt spår igen. Ska bli kul att höra vad det stimulerar hos dig…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Förväxla inte rörelse och framsteg med varandra. En gunghäst må röra på sig men den gör inga framsteg.”

- Alfred A. Montapert

Redo när det vänder?


Ännu en vecka har slunkit förbi. Nästan varje samtal man har handlar på något vis om Covid-19 . Livet lunkar på och våra sinnen vänjer sig vid den nya situationen. Habituering kallas det på fackspråk. Lite mer bondförnuftigt kan du se det som att en bonde i svinstian efter ungefär 20 minuter slutar känna att det luktar skit. Samma signal har anlänt till hjärnan utan att något har förändrats så den slutar att ge dig medveten registrering. 

Bra så att man slipper stå ut med det, men farligt då vi snabbt glömmer av den fara som är ständigt närvarande. Lite mindre noga med handtvättandet, lite rörligare i samhället, lite närmare när man skämtsamt hälsar armbåge mot armbåge eller fot mot fot. Den andra vågen kan då snabbt välla upp och orsaka än större skador än de vi redan sett på både befolkning och ekonomi.

Nu är ju inte detta unikt för våra tider så klart. Vårt sinnes förmåga att habituera gör att vi enkelt vänjer oss vid det mesta. Även ett liv som inte är det vi egentligen innerst inne önskar. Man slutar göra de vardagliga sakerna som tog en dit man var. Lite mindre uppskattande i förhållandet. Lite mindre noga med att träna och hålla sig fysiskt i form. Kanske inte läser och utbildar sig själv i samma grad som innan.

Inte vet jag, men det är ytterst mänskligt att låta det glida iväg lite utan att lägga märke till det förrän det gått för långt. Precis som bonden i gödseldoften behöver man då någon som tittar in i ens lada och påpekar att något luktar. Det kan ju vara så enkelt som en app som talar om att sömnen inte varit lika bra. Eller en våg som visar att hälsolarmet borde ha utlöst för ett antal kilo sedan. Men som det Kinesiska talesättet går så är det bästa tillfället att plantera ett träd för 20 år sedan, men det näst bästa är nu.

Ibland har man någon som står en nära som tar upp diskussionen. Nu gör du inte längre det som behövs. Resultaten kommer att gå ner snart om du inte återgår till att göra det dagliga du gjorde innan. Tar vi det på ett bra sätt blir det som att kliva ur ladan och andas frisk luft. När vi åter öppnar ladudörren igen undrar vi hur vi kunde låta det gå så långt innan vi städade upp livet. 

Vad dyker upp i sinnet för dig när du läser det här? Är det något, som när du tänker efter, du själv har låtit glida iväg? Som du vet att du borde återgå till att ta tag i på nytt? Kanske något du ser som en möjlighet att ta tag i för första gången när vi nu går igenom dessa annorlunda tider? Varje steg du tar som kanske inte verkar ge något direkt i nuet kommer ge mångfalt tillbaka när vi väl kommer ut på andra sidan.

För det är ju en annan del i bondförnuft. Att när du sår en näve säd vet du om att det inte kommer skörd vare sig imorgon, nästa vecka eller ens nästa månad. Det tar till hösten, men när skörden väl kommer ger den tiofalt, hundrafalt eller tusenfalt mer än den näve frön du sådde. Så gå emot dina sinnens habituering och fortsätt så fast det just nu inte verkar vare sig ta sig eller ge skörd. När marknaden väl är bördig i igen var det precis nu man skulle sått. När vore nu en bra tid att börja?

Veckans Boktips


Smoothiekraft!


av Karin Haglund

Något av det bästa med smoothies är att du enkelt får i dig fibrer som gör gott för din tarmflora. Dessutom får  du i dig mer frukt, bär och grönsaker på enkelt sätt. Att då få hela 27 recept på nyttiga smoothies som underlättar för en hälsosamlivsstil är härligt. Att du dessutom får tips på hur du själv lyckas få proffsigt resultat och vilka ingredienser du kan avända för att göra egna varianter är fantastiskt. Så vad väntar du på? Fram med en kraftfull mixer och testa Karins smoothierecept med bland annat grönkål, avokado, lingon, växtbaserad mjölk, svarta vinbär, hallon, kirskål, ärtskott, zucchini, ingefära och mycket mer!

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.