Hej kära läsare


Vill börja det här brevet med att önska en trevlig Valborg och 1 maj helg. Vi har ju faktiskt förmågan att ställa omständigheterna åt sidan och ha kul.  Alldeles oavsett social distansering, ekonomisk nedgång och virusoro. Låt oss använda den.

Vill i det sammanhanget slå ett slag för vårt populära coachande frågespel LifeTalk. Perfekt för helger, kvällar och som konversationsöppnare via Skype, Zoom och FaceTime. Eller skaffa min föreläsning 180° som nu finns att köpa digitalt shopen. Ger dig massor just för hur du lockar fram ditt bästa oavsett omständigheter.

Denna vecka tar jag annars en titt på det här med att sätta mål. Eller kanske snarare på vad som är ett bra mål med att sätta mål. Inte något vi tittar på så ofta men tror du håller med om att det är värdefullt när du har läst mina tankar …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”En lärare som försöker att lära ut, utan att först inspirera eleven med en brinnande vilja att lära sig, hamrar på ett kallt järn.”

- Horace Mann

Mål för dina mål?


Du måste ha hört råden hundratals gånger. Den som inte planerar, planerar att misslyckas. Vet du inte vart du ska kommer du förmodligen hamna någon annanstans. För den som inte vet till vilken hamn han seglar finns det ingen förlig vind. Vad alla de här talesätten vill illustrera är vikten av att sätta mål. Tror att de flesta av er kan hålla med om att det är lättare att nå framgång om man har bestämt sig för vad man vill och kan se det framför sig.

Dock har jag märkt att det inte är vägen för alla. En hel del av de framgångsrika människor som jag har haft möjlighet att prata med säger att de inte hade en tanke på att hamna där de för tillfället är. De vaknade varje dag och gjorde det helt enkelt det som verkade kul, såg vettigt ut för dem eller ”litade på känslan”. Ett steg framåt och nästa möjlighet öppnade sig som inte syntes innan det steget var taget.

Två helt olika sätt att fundera på mål, men som båda uppenbarligen fungerar.  Så det finns mer än ett sätt att vara produktiv. Det gemensamma för dem är att de gör något och tar nästa steg. Problemet är mer vad vi tror att mål kan göra för oss. Att de kan ge oss en viss önskad känsla leder lätt till besvikelse. För ibland når du ett mål och känner ”Jaaa!”. Andra gånger är det mer ”var det allt det var?”

Nog har du varit med om båda? En del av det handlar om vilken typ av mål du sätter. Ju högre mål du strävar efter i förhållande till din förmåga desto mindre chans är det att du uppnår dem, och ju lägre mål du sätter desto mindre tillfredsställelse brukar vi tillåta oss att känna över att lyckas. Det här en viktig funktion att förstå när du sätter mål.

Om jag t.ex sätter som mål att ha en miljard läsare av mitt svenska veckobrev innan slutet på decenniet, så får jag nog satsa mer på att göra svenska till världsspråk än att skriva coachbrev. Oavsett, så är chansen att lyckas minimal. Om jag däremot har som mål att slå min 6-åring i brottning så vet jag att jag kommer att vinna, men de flesta av er skulle nog tycka att jag var lite märklig om jag firade den vinsten.

Är du med? Det går ju inte att vinna om det inte går att förlora. Så sätter du stora mål för dig själv får du också inse att det ingår att misslyckas med att nå dem lite då och då. Även om du delar upp det i lagom delmål och engagerar andra att hjälpa dig. Vissa saker får man inte till trots de bästa av ansatser.

På samma sätt så gäller det att förstå att själva idén med målsättning är att rikta din energi i en specifik riktning. Att sprida den och andras i teamet i alla möjliga riktningar blir helt enkelt inte lika effektivt. Den andra idéen med mål är att inspirera sig själv. Att ha något att se fram emot och vakna upp än mer engagerad och förälskad i sitt liv.

Det handlar alltså inte om att sätta dig under någon form av ohållbar stress och press. Även om det kan fungera som drivkraft begränsar det i längden både din prestation och din livsglädje. Om det varit resultatet av dina mål kan vi nog komma överens om att du inte riktigt förstått hur man tänker om dem.

Mål satta på rätt sätt är en källa till skratt, glädje och inspiration. Något som snarast hjälper dig att uppskatta livets alla delar, såväl belöningarna som strävandet med att övervinna alla de hinder som står i vägen för att uppfylla de mål du har. Min inbjudan till dig den här veckan är därför att fundera lite över ditt sätt att tänka på de mål som du själv sätter upp och dem som du får via andra (läs företaget).

Tror du att de kan få dig att må på olika sätt? Är det bäst att ha klara mål eller bättre att bara sätta en fot framför den andra varje dag och se vart det leder? När det kommer till kritan är det ingen annan än du som kan bestämma vad som funkar bäst för dig. Känslan leder dig rätt oavsett. När det känns bra använder du förmodligen din mentala värld på ett bra sätt. När det inte gör det så är det något som behöver förändras – antingen målet eller ditt sätt att tänka om det.

För det viktigaste målet med mål är inte att nå dem, utan att hitta en för dig spännande väg genom livet. Att göra ditt bästa och lära nytt under tiden. Ser du något nytt med mål nu? Då har jag uppnått mitt med det här coachbrevet.

Veckans Boktips


Life Talk!


av Anders & Karin Haglund

Nu blir det många som sitter inne mer och vad kan då vara bättre än att byta ut skärmen mot utvecklande frågor för livet? Vi har tagit fram detta spel för att väcka inspiration, hopp och gläjde. Alla frågor styr därför sinnet antingen mot positiva resurser eller mot att tänka stort utanför den berömda lådan på sådant som berikar livet på något sätt. Personlig utveckling i en liten ask helt enkelt.
PS! Life Talk 2 kommer inom kort:-)

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.