Hej kära läsare


När Einstein sa att den största matematiska upptäckten var ränta på ränta och exponentiell ökning, tänkte han nog inte på pandemier men väl på ekonomi. Det som för bara ett par veckor sedan verkade vara mindre bris har nu växt till en storm som blåser undan försörjningen för väldigt många.

Att kunna hitta någon balans i allt det här som pågår är inte det enklaste. Kanske därför som så många nappade på mitt erbjudande om online-coaching. Har nu bara ett par platser kvar så om det är intressant för dig skicka ett mail så ser vi hur jag kan vara till bäst hjälp för dig.

Att hitta styrka i tuffa tider blir även temat för veckans brev. För de flesta av oss är uppfostrade att man visar att man bryr sig med hur irriterad, orolig eller arg man blir när det tar emot.

Är man då lugn, klar och energisk kan vi tolkas som att vi inte bryr oss eller ens förstår hur illa det är. Att hitta ett bättre sätt att bry sig i dessa tider kan vara det bästa goda som det onda för med sig…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Det är svårt för en människa att förstå något när hans lön hänger på att han inte förstår det.”

- Upton Sinclair

Hitta kraft mitt i problemen!


Nu ska vi hålla oss från varandra så mycket som möjligt enligt alla experter. Det kommer med stora ekonomiska konsekvenser. Vi har inte ens sett toppen av isberget och det kommer definitivt påverka oss de närmaste veckorna och månaderna, kanske även ett par år framöver. Det i sig kommer kräva starka ledare för att kunna reda ut. 

Men det kanske viktigaste är att vi håller oss solidariska just nu. Precis som ett fotbollslag som på pappret är underlägsna sina motståndare, måste hålla ihop och kämpa för varandra för att kunna vinna, måste vi nu hålla ihop och lyfta blicken från individnivå om vi ska ta oss igenom det här. För så snart någon blir självisk och börjar göra soloräder spricker försvaret vi så väl behöver. 

Nu har vi alltid i vårt land varit duktiga på det här. Vi förbluffade världen genom att skifta till högertrafik över natten -67. Lite förstående skratt när någon svängde fel i en rondell var ungefär irritationsnivån det ställde till med. Samma har vi chans att göra nu när så många börjar gå på knäna. Fastighetsägare ställer upp för butiker. Staten går in och stöder, omfördelar resurser och vårdpersonal kämpar heroiskt på.

Ändå gäller det att komma ihåg att det är på individnivå det hela börjar. Vi tvättar händer, stannar hemma vid minsta symptom och kör möten digitalt istället för på plats. När jag håller ledarskapskurser är en av ledstjärnorna att det inte går att leda andra om man inte kan leda sig själv. Alla drar sitt strå till stacken så att alla i stacken klarar sig så bra som möjligt.

Kanske viktigast av allt för det, är att inse vår fantastiska mänskliga förmåga att skicka vårt fokus i användbara riktningar. Att på så sätt hitta vår inneboende kraft även mitt i det svåraste som händer.  Enklast skickar vi tanken i sådana användbara riktningar genom att ställa bättre frågor. 

Tänkte därför ge lite förslag på frågor du kan ställa precis nu medan du läser det här för att avtäcka lite mer av dina bästa resurser. Det gör ju inte på minsta sätt att svåra problem försvinner, men det ger oss bättre möjligheter att lösa, hantera eller minska skadan av dem:

1. Vad är bra med det här?

Kan ju verka som rena hånet att ställa den frågan för någon som har fått mattan undanryckt under fötterna, men vi behöver titta mot vår styrka om vi ska hitta kraft att ta tag i svåra saker.  Sitter man hemma nu kanske man inte är instängd utan har fått tid att fokusera på det som är viktigt och återhämta sig? Har man som jag fått hela våren avbokad av större företag kan man ha fått utrymme att ställa om till digitala lösningar tidigare än annars. Ha tid för bokskrivning, relationer etc. Ge dig inte utan ge dig den på att hitta något du genuint kan se är bra med det som för tillfället händer.

2. Vad kan jag lära mig av det här?

Kanske en av de viktigaste saker jag lärde mig som professionell idrottsman är att det inte finns några misslyckanden. Det finns bara olika nivåer av erfarenheter att lära sig av. Att utvärdera, förbättra och komma tillbaka ännu bättre. Vi lär inte så länge vi lever. Vi lever så länge vi lär. Vad kan du se som du lär dig just nu? Som du har användning av? Att vara ännu bättre på att spara till en buffert för tuffa tider. Att ge näring åt sina relationer och ha ett nätverk av nära vänner att luta sig mot. Att tidigare nedgångar förr eller senare hämtar sig och då gäller det att vara rustad och redo när det går uppåt igen?

3. Hur kan jag lösa det här och ha roligt under tiden?

Ännu en fråga som vid första anblicken kan verka som om man ska bortse från eller ta lätt på svårigheter. Hur ska man kunna ha kul när så många har det jobbigt? Är man ens en bra människa då? Det är filosofiska frågor som kan vara bra att fundera över. Min syn är att vi gör allt bättre när vi kommer från ett inre leende och glädje. Den här frågan hjälper dig inte att se något nytt utan att se gammalt på helt nya sätt. Så på riktigt. Läs inte vidare utan att ge lite svar på den här också. Ringa och skoja med några kunder om situationen och fråga om hur ni kan ställa upp för varandra? 

Du kan säkert komma på svar som passar dig bättre. Eller ännu hellre frågor skräddarsydda för just dig, ditt jobb, ditt företag och din vardag. Men kom ihåg att det det bästa sättet att lösa något är att utgå från ett bra sinnestillstånd. För det finns inget du kan göra stressad och orolig som du inte hade gjort bättre mentalt klar och i balans. Vi får börja där. Det hjälper både oss och alla andra. Tillsammans kan vi.

Veckans Boktips


Life Talk!


av Anders & Karin Haglund

Nu blir det många som sitter inne mer och vad kan då vara bättre än att byta ut skärmen mot utvecklande frågor för livet? Vi har tagit fram detta spel för att väcka inspiration, hopp och gläjde. Alla frågor styr därför sinnet antingen mot positiva resurser eller mot att tänka stort utanför den berömda lådan på sådant som berikar livet på något sätt. Personlig utveckling i en liten ask helt enkelt.
PS! Life Talk 2 kommer inom kort:-)

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.