Hej kära läsare


Går det att brinna utan att bränna ut sig? Vara lugn mitt vardagshetsen? Nu är det knappt mer än 2 korta veckor kvar tills min kvällsföreläsning 180° – Genuint nytänkande för välmående och framgång! i Stockholm den 19 mars. Vill du boka en kväll värd att minnas så köper du biljetter HÄR!

I veckans brev tar jag en titt på hur man hittar till ett jobb som man brinner för. Eller blir nykär i det jobb man redan har. Inte helt enkelt så klart, men genom att komma till utmaningen med ett annat anslag ökar dina möjligheter exponentiellt.  Det kan väl vara värt fem minuters läsande och funderande, eller hur?

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Du gör inte ditt bästa för att imponera på folk. Du gör ditt bästa för att det är det enda sättet att verkligen njuta av sin arbetsuppgift.”

- Andrew Matthews

Hitta din brännpunkt!


Som ni som är trogna läsare av det här brevet vet så har jag varit ute och gjort några öppna seminarier. Att få utmana mig själv att skapa insikter med hjälp av väl använda ord, formuleringar och känslor är fantastiskt stimulerande. Att se dem landa och upptäcka när någon ser något nytt som gör skillnad för dem är det bästa jag vet.

Är verkligen tacksam för att få möjlighet att få jobba med det jag personligen brinner för mest. Att det inte är helt vanligt blev jag extra påmind om när en deltagare kom fram i en paus och sa: Det syns verkligen att på dig att du gillar det du gör. Önskar att jag också kunde jobba med det jag gillar mest …

Kunde då inte hålla mig från att fråga vad det vore och efter en stunds tvekan kom svaret: Vet inte, kanske det du gör … Slog mig direkt varför reklam med människor som ser glada ut över sitt hår, tänder, bil eller något annat funkar. I brist på att ha funderat ut vad man själv faktiskt vill övertar vi lätt någon annans dröm som substitut.

De verkar ju nöjda med sitt val då blir jag nog nöjd om jag väljer samma sak. Ett kriterium som varit användbart ur överlevnadssyfte genom årmiljonerna. Om någon till exempel verkar må bra efter att ha ätit något kan vi nog också äta det utan att råka illa ut. Men kanske mindre användbart som rättesnöre för dig som önskar att du kunde brinna för det du försörjer dig på.

I mitt sinne poppade en kommentar från min coach på universitetet i USA upp. Vi fick vara med och spela det största som går på College då vi kvalat in till NCAA. När jag slog ut på första hålet var jag så nervös att jag bara ville få det gjort. Du kanske har varit i det läget någon gång också. Så jag vevade till bollen utan någon större tanke än att så snabbt som möjligt få det att gå över. Naturligtvis hamnar den rakt bakom ett träd i sämsta tänkbara läge. När coachen vandrade fram mot mig tänkte jag att nu blir det en avhyvling, men det enda ha sa var: Nog är det märkligt att om man siktar på ingenting träffar man det nästan jämt…

Vad jag vill säga med det är att de flesta inte gör vad de gillar mest för att de helt enkelt inte vet vad det är. Alltför många människors enda anledning att gå till jobbet idag verkar vara att de var där igår eller förra veckan. Så då blir följdfrågan naturligt nog hur vi kan få till det, eller hur? Hur kan vi göra ditt nuvarande eller framtida jobb till din innersta dröm?

Märkligt nog är första delen till att kunna komma fram till det att se att du skulle kunna må på det där härliga sättet vad du än jobbade med. Att inse att när du är på ett bra ställe mellan öronen så kan vad som helst vara roligt. När du har sinnet fullt med bedömande tankar om att du borde göra något annat eller vara på ett annat ställe sjunker ditt humör som en sten. Från det humöret ser sedan allting dåligt ut.

Så för att se vad du verkligen vill behöver du genuint inse att du kan må bra och vara passionerad var som helst. Först då blir du klar nog att se vad du faktiskt vill välja. Lite kontraintuitivt vet jag från tidigare konversationer med coachingklienter, så här kommer lite frågor för att sätta ditt sinne i rätt riktning:

1. Om du plötsligt vann 1 miljard, skulle du gå till jobbet imorgon då? Skulle du stanna kvar på samma jobb och förändra det på något sätt? Om inte, vad skulle du göra istället? Efter det att du hade åkt på semester jorden runt, köpt de leksaker (hus, bilar etc.) du vill ha – vad skulle du göra sedan för att ha en meningsfull vardag och känna att du bidrar med värde på något sätt?

2. Om du var garanterad att din nästa jobbansökan skulle bli beviljad, vad skulle du då direkt söka för jobb? Eller om du var säker på att vilket företag du än startade skulle bli framgångsrikt vilken affärsidé skulle du vilja bygga det på?

3. Om du hade all tid i världen och friheten att välja vad du än ville att göra utan att det måste vara produktivt och ”ge något” vad skulle du göra då?

Frågar du ett barn den här typen av frågor så har de inga problem att svara och säger saker som: – Jag vill köra glassbil och sälja glass till alla som är ute och leker. Det skulle vara kul plus att man skulle kunna äta hur mycket glass man vill på jobbet! För de flesta vuxna verkar sådana här visioner löjliga, men lycka och framgång har byggts upp på visioner som varit långt mindre planerade än så.

Släpp därför dina vuxna begränsningar och låt dina barnsligaste fantasier få spelrum och dröm fritt när du svarar. Gå tillbaka och gå igenom frågorna igen för det är värt det. Einstein kallade det för tankeexperiment och hans utforskning av dem förändrade hela världen. Min förhoppning är dom du gjorde här i varje fall förändrar en del av din.

Veckans Boktips


Factfulness (svenska)


av Hans Rosling

Det var ett tag sedan jag läste den här boken, men började bläddra i den igen förra veckan. Det är verkligen en sådan där bok som borde ingå i allmänbildningen att läsa. Hans brinnande passion för att räta ut frågetecken, fördomar och  missförstånd är lika smittande i bokform som den var i hans presentationer. För dig som har sett hans TED video vet du att det är högt betyg. Inte konstigt att Bill Gates ansåg att det är en av de viktigaste böcker han läst. Så om du inte läst den nyss bara köp den och läs den.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.