Hej kära läsare


Efter fullsatta föreläsningar i Göteborg och Borås kommer jag nu till Stockholm den 19 mars. Delar med mig av 180° nytänkande för en mentalt hållbar framgångsrik framtid. Vill du vara med där så boka din biljett HÄR!

Vårt populära coachande spel LifeTalk finns efter att ha varit slutsålt nu i shopen igen:-) Frågor för livet i snygg förpackning som ger djup åt allt från företagsmötet till kompisträffen. En pappa återkom och sa att han tog ett kort med barnen varje kväll och aldrig hade haft så bra ”snack” med dem…

Denna vecka funderar jag över om disciplin är det bästa sättet att komma dit du vill i livet. Inte för att det inte går, men kanske finns det något som är ännu mycket bättre? Nyfiken? Scrolla ner, läs och reflektera…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Anders Haglund

Veckans citat


”Mod är inte alltid högljutt. Ibland är mod den lilla tysta rösten i slutet av dagen som säger: Jag ska försöka igen imorgon.”

- Mary Anne Rademacher

Lyckad utan disciplin?


Har under förra veckan fått ovanligt många kommentarer angående vad det här coachbrevet betyder för dem. Hur det gjort skillnad, fått dem till nya höjder eller tagit dem ur djupa svackor. Alltid lika roligt att få höra att de idéer och tankar som jag delar med mig av gör skillnad i någons liv.

Det som fått mig att fundera lite extra den här gången är att deras inspirerande historier nästan alltid följs av en suck och något i stil med: ”gudars, vilken disciplin du måste ha som skriver varje vecka. Det skulle jag aldrig orka med…”

Inte så konstigt kanske för nog har vi alla blivit itutade att det krävs en enorm disciplin för att lyckas, eller hur? Man måste vara villig att göra det som andra inte vill även när man själv inte har lust. Gå upp tidigt och gå till sängs sent. Jobba extra när de andra har gått hem för länge sedan. Känns det igen?

Jag vill dock påstå att även om det naturligtvis går att nå dina mål genom den strategin, så är den kanske inte den bästa för att din livskvalitet. För du behöver bara uppbåda disciplin när du ska göra sådant du tycker är jobbigt eller du innerst inne inte vill göra. Från den känslan verkar det naturligt att sätta lite blåslampa i rumpan på dig själv.

Oftast genom att tänka på hur illa det kommer gå om man inte slutar var slö och lat och kör igång ”fast det inte är kul”. Nackdelen med det, förutom att det är smärtsamt, är att man oftast bara är motiverad tills man precis är borta från blåslampan – vilket oftast är innan du är hela vägen fram.

Vad är då lösningen? Enligt mig är det att hitta inspiration istället. För när du är inspirerad behövs det ingen disciplin, då gör man det ”bara”. Är inte det sant för sådant som du är riktigt bra på? Jag vet i varje fall att när jag spelade golf tränade jag mycket, men inte en enda gång kände jag att det behövdes disciplin för att komma upp tidigt och slå bollar. Snarare fick pappa dra mig från banan sent på kvällarna.

Samma är det med att sitta här och skriva nu. Blotta tanken på att ni är tiotusentals som läser det här i hopp om att hitta något att använda för att förbättra era liv är en så inspirerande tanke att jag inte kan låta bli. Det innebär inte på minsta sätt att det alltid är lätt, bara att jag inte upplever att det krävs disciplin för att ta tag i det.

Med andra ord är insikten jag vill dela med mig av att även om disciplin i vissa lägen kan vara en viktig resurs då vissa saker behöver göras även när vi inte känner för det, så är inspiration ovärderlig i alla lägen. Med tillräcklig inspiration blir allting lättare och mindre stressande än när du gör samma sak med disciplin. Dessutom är det så mycket roligare att leva ett liv drivet av inspiration snarare än viljestyrka. Är du med?

Bra, för kan du ta en titt i en ny riktning dyker nya och bättre möjligheter upp. Då blir nästa fråga om det går att välja det här? Den goda nyheten är att känslan av inspiration är inneboende i oss alla. Den behöver alltså varken letas reda på, sökas upp eller byggas upp. Utan är tillgänglig så snart vi har inspirerande tankar om det vi ska göra.

Kanske räcker redan den förståelsen för att du oftare kan komma till vardagen med en känsla av inspiration snarare än disciplin. Vill påminna om att disciplin är en fantastisk egenskap för att få vissa saker gjorda som måste göras, men lever du huvudsakligen från den snarare än inspiration kommer livet inte vara någon höjdare hur mycket du än får gjort. Lägger därför här nedan till lite att reflektera över som jag hoppas hjälper dig öka inspirationsfaktorn i ditt liv på något sätt:

1. Ändra ditt språkbruk! Nästan allt som har med disciplin beskrivs som något man ”måste” göra. Det låter viktigt och får andra att förstå varför vi är tvungna att lägga allt annat åt sidan. Vi måste städa och kan därför inte leka med barnet just nu. Vi måste ta det här samtalet och kan inte prata med vännen nu. Förståeligt och ytterst mänskligt, men det släpper sällan fram några större doser av energisk inspiration. För de allra flesta känns det mycket bättre att fundera över vad vi faktiskt vill göra, skulle älska att göra eller längtar efter att göra. Så använd den typen av sätt att tänka på och beskriva det du gör så ofta du kan.

2. Transformera din syn på världen! Som det gamla exemplet säger så är det skillnad på arbetsuppgift att ”hugga ner träd” och att ”vara med och bygga världens största trädhus”. Hur du tänker på skälen bakom att du gör det du gör påverkar i högsta grad hur mycket av inspirationen bakom livet som du känner i varje ögonblick. Att skapa bästa möjliga miljö för familjen är förmodligen annorlunda mot ”samma skit att städa varenda dag”. Är du ledare och har förmånen att kunna inspirera andra så kan du hålla det här i åtanke när du beskriver visionen för veckan, kvartalet och året. Hur skulle du kunna se på ditt jobb, dina sysslor i hemmet eller något annat för att släppa fram mer inspiration än att behöva trycka på med disciplin och viljestyrka?

3. Följ din intuition! Om du söker genom ditt sinne efter dina viktigaste mål, drömmar och önskningar så kommer du rätt vad det är träffa på något som får det att börja pirra i maggropen på dig. Den känslan innebär att det är något med det som inspirerar dig. Följ den och se till att åtminstone ta de första stegen mot det du faktiskt vill. Du behöver inte bryta upp från allt annat för att göra det här, men gör dagliga små försök och upptäck att när inspirationens eld väl börja pyra i dig behövs det väldigt lite disciplin och alla omöjligheter går upp i rök.

Veckans Boktips


Non violent communication (svenska)


av Marshall B. Rosenberg

Fick den här boken rekommenderad av en vän. När jag skulle köpa den visade det sig när jag skulle köpa den att jag redan hade den. En glad överraskning så klart, men det viktiga var ju att rekommendationen fick mig att läsa den. För här får du mängder med kunskap som kommer att hjälpa dig med det kanske viktigaste i livet, nämligen att kommunicera bättre med andra människor och dig själv. Vem vill inte ha färre konflikter samtidigt som man löser de som oundvikligen uppstår på ett bättre sätt? En djupare relation med alla du har förmånen att umgås med? Säg JA genom att beställa – och glöm inte bort den utan läs nu direkt…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.