Hej kära läsare


Vad härligt att så många av er ville vinna en biljett till min nya föreläsning 180° i Stockholm den 19 mars. Normalt brukar det bara kunna vara en vinnare, men den här gången är det två:

Maria Zwahlén & Joakim Wall

Ni kommer båda att bli kontaktade under veckan för att få era fribiljetter och ser fram emot att träffa er i Stockholm:-)  Hoppas att ni andra ser att det du får under 3 timmar med mig ger mångfalt tillbaka på biljettpriset och vill komma så att jag får chansen att träffa även er på Finlandshuset.

Den här veckan funderar jag på en fråga som dyker upp lite då och då: Om nu vi alla lever i upplevelsen av våra tankar vad spelar det då för roll vad vi har för omständigheter? Det oskyldiga missförståndet hoppas jag att du får inspiration i veckans brev att klara upp …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Anders Haglund

Veckans citat


”Ingen i denna värld saknar mening som hjälper till att lätta någon annans börda på något vis.”

- Charles Dickens

Är din miljö optimerad för framgång?


Håller på att göra research för att uppdatera mitt seminarium om Optimal Hälsa. Har fått en massa förfrågningar om när det kommer igen och det känns som det är dags att öppna upp det igen. Under den processen har jag tänkt mycket på miljöfrågor. Då tänker jag faktiskt inte på det faktum att om vår inre miljö blir förorenad så reagerar cellerna med att anpassa sig till sin nya omgivning.

Det sker på samma sätt på insidan som på utsidan. Det vill säga att när det blir soligare ändrar sig våra hudceller genom att bilda mer melanin som ett ”fotonskydd” och vi blir brunare. Inte lika uppenbart för oss men samma sak händer alltså på insidan när vi stoppar i oss skräpmat och häller i oss läsk, energidrycker och annat istället för vatten. Cellerna på insidan försöker anpassa sig och skapa ett skydd mot den den försämrade miljön. Vår energinivå sjunker och vi har lättare att bli sjuka.

Inte heller pratar jag om hur det fungerar likadant globalt. Det vill säga att om världshavens pH-värde sjunker från 8.2 till 8.0 får det stora konsekvenser för allt liv på planeten. Samma när temperaturen nu stiger ett par grader när vi släpper lös alla de växthusgaser som varit bundna i trä, olja och kol. Båda intressanta i sig hoppas jag och värda egna veckobrev, men här funderar jag alltså mer på en tredje aspekt av miljö. Nämligen den konstruerade ”miljö” som vi skapat omkring oss och hur den påverkar våra möjligheter.

För vi ombeds hela tiden att göra mer med mindre, på kortare tid och till lägre kostnad. Att leva upp till den typen av ständigt ökade krav på produktivitet kräver en del av oss. Jämför bara med hur världen var när våra mor- och farföräldrar var unga. De levde så klart ett ”tyngre” liv men oerhört mycket mindre komplext. De hade oftast samma arbetsplats hela livet. Höll ihop med samma person oavsett svårigheter och behövde inte uppgradera sina verktyg var och vartannat år. De kunde till och med ha dem som de fått i arv från sina föräldrar.

Nu är det definitivt andra tider. Vi har samma 24-timmars dygn som då.  Lika många dagar i veckan och samma 52 veckor på ett år. Har ungefär lika mycket energi att ösa ur som då, men vi behöver definitivt uppgradera något om det ska fungera med det allt mer hektiska liv vi nu förväntas klara av. Gårdagens extraordinära blir ju i allt snabbare takt dagens ordinära. Så att kontinuerligt utbilda oss själva och bli ännu bättre på det vi gör är nu självklart för de flesta av oss. Har vi ett bra ledarskap får vi förhoppningsvis möjlighet till det via vårt arbete. Annars blir det till att gräva i den egna plånboken och investera i oss själva för att inte hamna på efterkälken.

Det som kanske inte är fullt lika enkelt att se är hur kraftfullt vår personliga miljö påverkar hur mycket av vår potential vi kan få ut i varje
ögonblick. För både när det gäller din egen och andras förmåga att få ut det resultat vi önskar av våra ansträngningar, så kan skillnader i miljö göra hela skillnaden. För att illustrera kan jag garantera att jag skulle kunna slå Usain Bolt på 100 meter om jag bara fick fixa med ”miljön” lite.

Ser till att en av löparbanorna är utgrävd som ett meterdjupt dike och fylld med vatten och träskmaterial. Där får Usain starta. Själv springer jag på den vanliga löparbanan ovanför. Klart att du kan vinna då, tänker du, med så löjliga premisser. Ja, men vilka miljömässiga premisser har du gett dig själv? En dåligt uppdaterad dator som du inte lärt dig hur man får ut det mesta av kanske inte är lika skrivet på näsan som ett träskspår, men nog begränsar det dina möjligheter att få optimala resultat av dina ansträngningar?

Dålig ljussättning, ventilation och oergonomisk arbetsposition kan också göra din löpning mot framgång tyngre. På samma sätt kan en för ljus, varm och icke tyst sovplats ge dig dålig återhämtning och en sämre ”tid” på din dag. Därför spelar det ingen roll hur världsklass vi är på det vi gör om miljön inte ger dig rätt förutsättningar. En bra organiserad arbetsplats och en dator som är uppdaterad nog för att göra jobbet lättare. Kanske lite skön musik i bakgrunden och saker lagda där du kan hitta dem hemma. Inte vet jag vad det är för just dig men se till att dina förutsättningar är mer som en välpreparerad löparbana än ett träsk.

Märk väl att jag pratar om prestation här. Inte lycka. Lycklig kan du vara oavsett vad som pågår runt dig eftersom det inte är något du uppnår – det är något du är född med. Usain kan ha fantastisk kul medan han springer i sitt träsk. Kan ha tillfredsställelsen av att göra sitt bästa. Men hans tid i förhållande till en amatör på löparbanan räcker inte till alls. Därför kräver det lite förståelse om hur du bäst anpassar din miljö för det du vill åstadkomma. I varje fall om du vill få ut mer av din personliga kapacitet och ha chans att snabbt komma framåt.

Företaget Google har till exempel bollhav, rutschkanor, gungor och andra ”leksaker” liggande på kontoret. För de har märkt att det främjar den typ av lekfulla kreativitet som de vill locka fram ur sina anställda. Militären, läkare och andra vill ha kliniskt rent och total ordning för de kan inte tänka på sådant när liv hänger på det i en krissituation. Så min utmaning till dig denna vecka är att fundera på vad behöver du för miljö för att ditt bästa ska kunna leda till nya personliga rekord? Vad är mer löparbana och mindre träsk för dina mål? Det behöver inte vara perfekt, men varje liten förbättring du kan få till gör att allt det du lagt ned i utbildning, träning och förståelse lättare omsätts i bättre resultat med samma nivå av ansträngning. Kul kan du ha oavsett, men bättre resultat medan du har det är vi nog alla är intresserade av, eller hur?

Veckans Boktips


Relationshandboken


av George Pransky

Ska du bara läsa en bok till innan årskiftet så tycker jag att den här borde toppa listan. Inget påverkar oss mer än våra relationer till andra människor vare sig det är på jobbet eller privat. För att inte tala om den viktigaste av alla relationer: Den vi har med oss själva och våra tankar. När den blir bättre blir allting i ditt liv bättre. Så har du inte den beställ den genast. Har du den så läs den. Har du läst den så läs om den. Starkare än så kan jag inte rekommendera en bok.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.