Hej kära läsare


Tillbaka för det första coachbrevet på det nya året och vill börja med en rivstart, så vi lottar nu ut 2 biljetter till 180° i Stockholm den 19 mars. Allt du behöver göra för att ha chans att vinna är att skicka ett mail med ”Biljettvinnare” som ämne till veckans_anders@lifevision.se och skriva en rad eller två om varför du vill vinna. Lycka till!

Denna vecka tar jag en vetenskaplig titt in bakom kulisserna hos vår fantastiska hjärna. Specifikt på en detalj i den som räddar dig från att bli överväldigad av allt som pågår i vår moderna värld, men samtidigt kan kosta dig både resultat och välmående om du inte förstår hur den funkar. Nyfiken? Scrolla ner, läs och se att …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Anders Haglund

Veckans citat


”Du är den viktigaste person för ditt liv som du kommer att prata med idag, så var lite försiktig med vad du säger till dig själv.”

- Anders Haglund

Är ditt mentala spamfilter rätt inställt?


Det finns en vaktpost i din hjärna. Om någon av alla miljoner kemiska och elektriska signaler som dina sinnen bombarderar hjärnan med bedöms som ovidkommande står den där och blockerar informationen helt från att komma fram. Skulle den istället bedömas som viktig varskor den genast högre hjärnregioner och släpper fram signalen med förstärkning. Det innebär att den i stort sett avgör hur du upplever världen omkring då den alltså antingen kan tillåta eller stoppa sensorisk information från att bli medveten eller ens överhuvudtaget uppmärksammas.

Allt detta av en liten fingerformad struktur som sträcker sig som ett nät från hjärnstammen upp till Talamus. Kanske börjar du redan ana vad det är jag pratar om och hur viktigt kunskapen om detta är? Eller så är du liksom de allra flesta jag träffat under mina 22 år som professionell coach ganska ovetande om det hur den formar i stort sett alla våra möjligheter och begränsningar i livet. Oavsett, så kallas den här mäktiga delen av din hjärna för retikulära aktiveringssystemet (förkortat RAS).

Nu inbillar jag mig att en del av er tänker: Ok, det var en något krånglig om än intressant utläggning men vad har den med mig och mitt liv att göra? Jo, det innebär att du, som alla andra, har ett personligt SPAM filter. Precis som i ditt mailprogram så kan det bli problem om det är inställt med ”fel” parametrar. Då kan viktiga mail som du faktiskt ville ha hamna i skräpkorgen och precis det skräp du ville undvika fylla upp inkorgen. Därför kan funktionen hos den här lilla fingerformen i din hjärna vara något av det viktigaste du kan lära dig.

I vardagen märker du förmodligen den mest när du bytt bil och upptäcker hur otroligt många som kör omkring i en likadan bil. Eller när man funderar på att skaffa barn och stan plötsligt verkar belamras med barnvagnar och stora magar. Det har ju inte blivit fler. Det är bara att ditt RAS tycker att det nu är relevant och låter den informationen gå vidare upp i hjärnbarken så att du kan bli medveten om det. Till skillnad från innan när det kanske var mer intressant med vilken dunjacka folk har på sig och barnvagnarna passerade obemärkt förbi.

Det här ju nu både lite gulligt och användbart. Ditt spamfilter skickar ovidkommande information till skräpkorgen utan att du ens behöver bli medveten om den och lägger det som verkar viktigt för dig direkt i läsfönstret med en färggrann flaggning för hantering. Extra bra med ett sådant filter i dagens värld där det konstant är lite för mycket information att sortera bland. För skulle din hjärna släppa in all information som du bombarderas med skulle du bli lamslagen av intryck.

Allt väl så långt, men det blir snabbt problem om ditt filter inte är uppdaterat och inställt på ett sätt som är användbart för dina möjligheter att uppnå det du vill i livet eller att må så bra som du vill medan du gör det. För om du inte förstår hur det funkar blir det lite som att surfa på YouTube. Titta på en kattvideo och alla din förslag är mer kattvideos. Spela upp 20 sekunder av förslag på hur du gör armhävningar på rätt sätt och du blir överöst med träningsvideos.

Lätt irriterande men harmlöst av den lilla algoritmen kan tyckas, men det blir ju lite värre när du söker på ”Fake News” eller ”Klimatförändringen är en bluff” och allt du sedan får är bekräftelse på att andra tycker som du och att du verkar ha rätt. De vet att ditt RAS lättare släpper in sådant som du redan håller med om och du får inte en enda motstridig input som kan visa att vetenskapen tycker annorlunda. Samma är det med allt du tänker och tar på allvar. 

Så om du får tanken ”Ingen gillar mig på jobbet!” och tar den på allvar så kommer ditt RAS köra igång och du ser bevis för att du har rätt överallt. Oskyldiga blickar ser plötsligt ut som ogillande blickar för DIG. Fyra personer sitter vid ett bord för fyra och pratar på lunchen och världen rasar in för att ingen minsann erbjuder dig en plats. Att fråga om man får slå sig ner och vara med är ju bara pinsamt när man redan ”vet” att de försöker hålla en ute.

Någon som ställt in sitt RAS på investeringar snarare än barnvagnar läser en tidning och tänker: Den nyheten plus den nyheten gör att jag kan tjäna 20 miljoner genom att smida medan järnet är varmt. Någon annan läser exakt samma tidning och allt de får ut av det är: 176 döda i flygolycka, ska minsann aldrig mer flyga. En elektriker som går genom staden ser inte samma stad som en modeinköpare. Helt olika inställning på spamfiltret. Hur sjutton har de fått fram kabeln ditt upp? Vilket fall på den kappan, undrar om det är Armani? 

Kanske blir du plötsligt medveten om något du har tagit för givet och tyckte dig ha ”bevis” för? Ingen idé att ens sätta ett mål eller ta ett första steg mot en dröm när ditt RAS spelar upp fyra gånger du misslyckats förut samtidigt som det utesluter åtta saker som du lyckats med. Varför lita på någon när ditt inre öga spelar upp mängder med gånger när någon plötsligt vänt på klacken och sårat dig. Alla gånger som de ställt upp var bara falska förespeglingar. Inte konstigt att vi kan ha två härliga veckor i förhållandet och med en enda förflugen kommentar så spolas allt det bra bort.

Inte för att det är sant utan för att du liksom ser barnvagnar över allt och missar det mesta andra omkring dig. Är du med på hur viktigt det här är att förstå? De flesta bråk startar över att ingen sida ser att det kan finnas två helt olika världar beroende på hur respektive spamfilter är inställt. En är inte fel och den andra rätt. Båda kan faktiskt tro att de har rätt och vara lika mycket ute och cykla i förhållande till vad som är korrekt och användbart. Så vad vore bra för dig att skicka till skräpkorgen i veckan för att lättare nå ditt du vill? Vad ska flaggas som viktigt och dyka upp överallt? Livet kommer till oss inifrån och ut och om du kan be din vaktpost att sortera för ett bättre liv vad ska du nu säga till den?

Veckans Boktips


Relationshandboken


av George Pransky

Ska du bara läsa en bok till innan årskiftet så tycker jag att den här borde toppa listan. Inget påverkar oss mer än våra relationer till andra människor vare sig det är på jobbet eller privat. För att inte tala om den viktigaste av alla relationer: Den vi har med oss själva och våra tankar. När den blir bättre blir allting i ditt liv bättre. Så har du inte den beställ den genast. Har du den så läs den. Har du läst den så läs om den. Starkare än så kan jag inte rekommendera en bok.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.